söndag 13 juli 2014

Bullar med kladdkakefyllning

har gubben gjort idag.


RECEPT
Kladdkakebullar

50 g jäst
5 dl mjölk
125 g smör
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
ca 15 dl vetemjöl special (vi använde vanligt mjöl!)
1/2 tsk salt

Fyllning
100 g smör
0,5 - 2 dl socker (vi använde 1,5 dl)
1 1/2 dl mjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 ägg

Övrigt
2 dl socker
80 g smör

Pensling
1 ägg

Sockertopping
50 g smält smör
2 dl socker
(vi gjorde ingen topping)


GÖR SÅ HÄR:
Värm upp mjölken till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken, sockret och vaniljsockret.
Klicka i smöret.
Häll i 13 dl mjöl och knåda 10 minuter eller kör i maskin.
Låt jäsa 30 minuter.

Fyllningen:
Smält 100 g smör till fyllningen och låt svalna.
Knäck i äggen i smöret.
Mät upp de torra ingredienserna. Vänd ner.


Kavla ut degen tillsammans med lite mjöl.
Kavla ut och bred på ett lager smör (80 g), strö över socker (detta skippade vi) och ett lager med kladdkakefyllningen.

Skär ut två stycken fyrkanter, lägg dem på varandra och skär remsor.
Ta tag i ändarna och rulla ut varsitt håll. Tryck fast änden in under bullen.
(Här körde vi den enkla versionen där man bara gör en rulle av degen och delar)

Låt jäsa under handduk i 20 minuter.
Pensla på ägg.
Grädda i 225 grader i 8-10 minuter.
Låt bullarna vila under duk i 10 minuter.

Smält smöret och doppa bullarna i socker. (Detta skippade vi också)




Resultatet blev riktigt goda bullar och lagomt söta då vi (som ni ser i receptet) hoppade över en hel del av det socker vi tyckte var onödigt... 

Jo, jag har skrivit "vi" även om det är mest gubben som bakat. Jag är bara med litegrann som nån sorts halvhjärtad assistent och sköter disken ;) Och så penslade jag faktiskt ägg också... =)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar